Een moment voor jezelf: van sabbatical tot concert

We leven in de tijd van het moeten. We moeten namelijk van alles, we moeten sporten, slapen, eten, werken, leven, genieten en dat allemaal delen. Het delen is al een dagtaak op zich, dus wanneer doe je al het anderedan?

Afgelopen week kwam iemand uit mijn team naar me toe met een aarzelende vraag. Of ze een sabbatical mocht nemen. Dat is natuurlijk best spannend, want wat als ik nou denk dat ze het ‘niet meer aan kan’? Toen ik begon met werken legitimeerde het aantal opgespaarde vakantiedagen voor mij dat ik ‘goed bezig’ was. Het was een soort drijfveer. Terwijl ik nu besef dat rust nemen mijn werk juist verbetert. 

Je ‘moet’ dus ook ontspannen. Ik ga je alleen niet vertellen hoe je dat precies moet doen. Waar ik wel bij stil wil staan, is stilstaan. Een moment voor jezelf.

Voor de één is dat een sabbatical, voor de ander een concert en voor de derde iets heel anders. Ik vind het essentieel dat iedereen bij tijd en wijle een moment voor zichzelf neemt. Zo’n aarzelende vraag als deze week juich ik daarom van harte toe. Ik ben benieuwd wie ik volgende week weer mag ont-moeten.

Column uit een reeks van 26 geschreven door Joanne Zwueste, Head of HR Eneco Groep, over HR-gerelateerde onderwerpen in de Telegraaf.